Суд Гонконгу затвердив ліквідацію будівельної компанії Evergrande

Share

Високий суд Гонконгу 29 січня схвалив петицію кредиторів і наказав ліквідувати Evergrande, одного з найбільших забудовників Китаю, передає SilkBridge.info. 

Зазначено, що компанія має безпрецедентний рівень боргів – понад $328 млрд.

Суддя Лінда Чан, яка ухвалила рішення про ліквідацію, зазначила, що Evergrande за два роки після дефолту за облігаціями й кількох судових слухань так і не змогла запропонувати конкретний план реструктуризації. "Думаю, настав час сказати: досить", – наголосила суддя.

Перед початком судового засідання акції Evergrande впали приблизно на 20%, а після рішення суду торги за ними було припинено. Також перестали торгуватися акції її "дочок" New Energy Vehicle Group і Evergrande Property Services.

Зауважено, що контроль над Evergrande перейде до тимчасових ліквідаторів, які візьмуть на себе управління його справами: вони вестимуть переговори про реструктуризацію боргу, контролюватимуть активи, рахунки тощо.

Згідно з річним звітом Evergrande за 2022 рік, компанія налічує понад 1200 об'єктів, що перебувають на різних стадіях будівництва. Попри судове рішення, компанія продовжить їх будувати. До складу групи також входить автомобільна компанія, що виробляє електромобілі, і футбольний клуб "Гуанчжоу".

Акції Evergrande котируються в Гонконзі, але майже всі її активи й більшість її боргів знаходяться в Китаї. Постанова судді дасть змогу ліквідатору спробувати взяти під контроль активи Evergrande за межами Китаю, включно із зареєстрованими в Гонконзі дочірніми компаніями.

Підкреслено, що рішення Гонконгу не поширюватиметься на материковий Китай, якщо ліквідаторам не вдасться домогтися його визнання в одному із судів КНР.