Латвія запропонувала замінити російську агропродукцію в ЄС українською

Share

Латвія має намір обговорити з міністрами сільського господарства Євросоюзу заборону на імпорт російської агропродукції до країн ЄС і можливу заміну їх українськими агротоварами.

Про це повідомив міністр сільського господарства Латвії Армандс Краузе, передає Інтерфакс-Україна. 

"Запропоную сьогодні розпочати обговорення санкцій щодо російської сільськогосподарської продукції. В Європі достатньо їжі. Ми самодостатні. Будь-який дохід російського режиму дає дохід військовій машині", – зазначив Краузе. 

Латвійський міністр нагадав, що 2014 року, коли Росія запровадила одностороннє ембарго на низку європейських продуктів, ЄС не вжив заборонних заходів у відповідь.

"Наразі імпорт із РФ зростає. Крупи, можливо, навіть вкрадені в Україні. Ми не знаємо, звідки ця продукція. Саме з цього ми хотіли б розпочати дискусію про скорочення торгівлі з Росією продовольством настільки, наскільки це можливо і дозволяють санкції", – пояснив свою позицію Краузе і додав, що Латвія проситиме створити робочу групу щодо запровадження заборони на імпорт російських продуктів харчування при Єврокомісії.

Він також уточнив, що ЄС імпортує зернові культури на суму близько 2,2 млрд євро, а загальна вартість харчових продуктів, зокрема пшениці та кукурудзи, що споживаються щорічно в ЄС, становить близько 3 млрд євро.

Краузе повідомив, що ініціативу щодо обмеження Євросоюзом імпорту зерна з РФ підтримують Литва та Естонія. На засіданні аграрних міністрів ЄС у вівторок буде також видно реакцію на цю ініціативу представників інших європейських країн.

"Насправді нам не потрібен імпорт продовольства в Європі. А якщо є якісь групи товарів, яких бракує, наприклад соняшникової олії, то є виробник – дуже велика Україна. Ми можемо купувати всі продукти харчування, які імпортуємо з Росії, в України. Ми зможемо їх замінити й дати можливість допомогти уряду України фінансувати цю війну проти російської агресії", – резюмував Краузе.