Мінвідновлення та USAID реалізують низку проєктів розподіленої генерації

Share

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури разом з USAID імплементують портфель проєктів розподіленої генерації. Допомога буде надана в рамках проєкту енергетичної безпеки (ПЕБ) USAID. 

Про це повідомила пресслужба Мінвідновлення. 

Як нагадали в міністерстві, співпраця є частиною заходів в рамках меморандуму про взаєморозуміння між USAID ПЕБ та міністерством, підписаного в листопаді 2023 року.

Мета проєктів – модернізація муніципальної енергетичної інфраструктури, впровадженні нових сучасних галузевих технологій, підвищення стійкості енергетичної інфраструктури, сприяння інтеграції розподіленої генерації та реформам енергетичного сектору.

Також важливим аспектом співпраці є перехід до низьковуглецевої, конкурентоспроможної та інтегрованої в ЄС енергетичної економіки. 

За словами заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександри Азархіної основна задача сьогодні – забезпечення енергетичної стійкості громад, включаючи розвиток розподіленого виробництва енергії з інтегрованою когенерацією, використання відновлюваних джерел енергії та біопалив, а також модернізацію централізованого теплопостачання, в тому числі шляхом залучення приватних інвестицій.

«Розподілена генерація, яка включає когенерацію та альтернативні джерела палива, є одним зі способів забезпечити безперервне живлення власних котелень теплопостачальних підприємств та надання послуги з теплопостачання, в тому числі під час відключень”, – наголосила Азархіна.

За її словами, цей підхід також дає змогу виробляти електроенергію в ізольованому режимі (енергоострів), і служить життєво важливим енергетичним ресурсом для місцевої критичної інфраструктури.