Україна та Словаччина працюють над трьома масштабними проєктами в енергетиці та логістиці

Share

Україна та Словаччина працюють над втіленням трьох масштабних енергетичних та інфраструктурних проєктів.

Про це повідомила пресслужба Мінекономіки. 

Зазначено, що перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко під час робочої поїздки у Братиславу провела зустріч із віцепрем’єр-міністром з питань відновлення, плану стійкості та використання фондів ЄС Словаччини Петером Кмецем. 

У ході зустрічі сторони обговорили реалізацію трьох масштабних проєктів у сфері інфраструктури та енергетики. Зокрема, кроки, необхідні для пришвидшення реконструкції міждержавного електричного інтерконектора «Мукачево – Вельке Капушани».

«Інтерконектор – це можливість з’єднати наші національні електромережі для покращення взаємодії у сфері енергетики. Це дозволить зробити нашу енергетичну систему більш стійкою, адже у випадку блекаутів ми зможемо ще оперативніше реагувати на проблеми», – пояснила Свириденко.

Також сторони порушили питання створення нових прикордонних переходів та потенційні спільні зусилля для створення залізничного сполучення Київ – Кошице з використанням ширококолійної інфраструктури від станції Ужгород по території Словаччини.

За словами Свириденко, робота над покращенням логістичної та транспортної інфраструктури між Словаччиною та Україною сприятиме більшій мобільності українців, зручності пересування Європою та по суті посилить наші кроки до євроінтеграції. 

“Сьогодні ми продовжили конструктивний діалог на рівні віцепрем'єрів щодо поглиблення практичного співробітництва в економічній і торговельній сферах, а також прискорення реалізації ключових інфраструктурних проєктів», – зазначила перший віцепрем’єр-міністр.

Крім того, на зустрічі обговорили питання гуманітарного розмінування українських земель. А також важливість ухвалення Ukraine Facility від Європейської комісії для реалізації спільних проєктів.