Естонія щорічно додатково виділятиме Україні по €14 млн на розвиток

Share

Естонія додатково виділятиме Україні по €14 млн на розвиток щорічно 

Естонія на додаток до 0,25% свого ВВП, призначеного на надання військової допомоги Україні, щорічно виділятиме Києву 14 млн євро на розвиток в рамках співпраці.

Про це повідомляє ERR.

Зазначено, що відповідні цифри зафіксовано у державній бюджетній стратегії.

Віцеканцлер МЗС Естонії Марійн Ратник пояснила ERR, що з €14 млн буде виділено €12,8 млн Естонському центру співпраці з метою розвитку (ESTDEV), €1 млн – на гуманітарну допомогу Україні та €200 тис. – на підтримку співпраці з Україною естонського бізнесу. В останньому випадку в основному йдеться про налагодження ділових контактів з українськими партнерами.

Ця допомога виділятиметься виходячи зі схваленої урядом на початку січня довгострокової стратегії Естонії у сфері співробітництва з метою розвитку, а також принципів та плану дій щодо відновлення України.

Ратник додала, що уряд також уточнив ті сфери, в яких кошти, що виділяються Естонією, можуть бути найбільш корисними. 

"Ці ті сектори, з проблемами у яких ми самі стикалися у минулому, оскільки ми самі виходили з того ж суспільства, з якого намагається видертися Україна: реформа системи освіти, розвиток системи охорони здоров'я, цифрові та кібернетичні рішення", – зазначила віцеканцлер. 

Крім того, Україна потребує допомоги у сфері реального будівництва, яку Естонія готова надати. Крім матеріальної допомоги, Естонія запропонує підтримку у впровадженні нових та ефективніших систем та процесів. 

З урахуванням початку переговорів щодо вступу України до ЄС, Естонія зможе поділитися з нею власним досвідом у цьому процесі, а також в отриманні та використанні субсидій із фондів Євросоюзу. 

За словами виконавчого директора ESTDEV Клена Яератса, естонське агентство заробило високу репутацію в очах великих міжнародних партнерів, участь яких розширює фінансові можливості проєктів, що реалізуються. Крім того, ESTDEV готовий працювати на місці, а така готовність є не у всіх організацій, що мають великі фінансові ресурси