Дефіцит держбюджету України після 2024 року можна покривати за рахунок доходів з активів РФ – ОП

Share

Україна у 2024 році покриє дефіцит бюджету розміром приблизно $40 млрд переважно завдяки допомозі міжнародних партнерів, однак у наступні роки навіть після всіх зусиль уряду та зростання економіки необхідний для відновлення країни дефіцит держбюджету розміром $10-15 млрд можна буде покрити завдяки доходам із заморожених активів РФ.

Таку думку висловив заступник глави ОП Ростислав Шурма, передає Інтерфакс-Україна. 

"Абсолютно впевнені, що обидва пакети (допомоги – ред) буде схвалено – у США та ЄС. Тобто 2024 рік буде закритий… Питання, що далі…, тому що ми розуміємо, що, грубо кажучи, $10-15 млрд будуть необхідні додатково", – зауважив Шурма. 

За його словами, ця сума приблизно відповідає доходам від заморожених російських активів з урахуванням ринкових ставок за казначейськими зобов'язаннями або облігаціями емітентів із рейтингом "ААА", які зросли до 4-5% річних.

"Ми говоримо про цифри між $10-15 млрд", – уточнив заступник голови ОП.

Він зазначив, що юридично вирішити питання надання цих коштів Україні набагато легше, ніж питання конфіскації самих російських активів.

Як повідомлялося раніше, адміністрація президента США Джо Байдена підтримує законопроєкт, який дозволить конфіскувати близько 300 млрд дол. заморожених російських активів, щоб надати їх Україні.

Водночас спецпредставниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер заявила, що процес конфіскації російських активів вимагатиме колективного рішення всіх країн, які мають заморожені кошти РФ у своїх фінансових установах та потребуватиме часу.