ЄК відмовила Польщі у тарифних квотах на “чутливі” товари з України

Share

Польща отримала відмову від Єврокомісії на своє прохання відновити тарифні квоти на деякі “чутливі” товари з України.

Про це повідомив міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкєрський, передає Business Insider.

Міністр підтвердив, що ЄК готує проєкт постанови, що продовжує безмитну торгівлю з Україною до червня 2025 року.

“Все частіше проблема негативних наслідків імпорту з України стаж дедалі помітнішою в західноєвропейських країнах і стосується все ширшого спектру товарів, ніж просто зерно. Франція, Австрія, а також Німеччина, говорять про загрози для ринків зернових, м'яса птиці, фруктів і цукру. Серед іншого, ці країни говорять про необхідність відновлення тарифних квот, які зараз призупинені за правилами ЄС. Польща підтримує ці вимоги, ми звернулися до Єврокомісії з проханням відновити тарифні квоти на певні чутливі продукти, але це було відхилено ЄК” – зазначив Сєкєрський. 

За його словами, він найближчим часом обговорить з єврокомісаром з питань торгівлі Валдісом Домбровскісом поточну ситуацію, пов’язану з надмірним імпортом сільськогосподарських товарів з України, а також про проєкт і зміни до постанови ЄС, яка продовжить безмитну торгівлю з Україною до червня 2025 року.

Міністерство пропонуватиме запровадити новий захисний механізм, який передбачатиме застосування регіональних обмежень, "якщо ринкова проблема торкається не всього Євросоюзу, а одну країну чи регіон".

Він додав, що Польща також розглядає запропонований Україною механізм ліцензування експорту сільгосппродукції. Таке рішення “за відповідної підтримки з боку Єврокомісії”, могло б бути прийнятним для Польщі.