“Енергоатом” оцінив збитки від окупації ЗАЕС у 200 млрд грн

Share

Енергоатом попередньо оцінив збитки, заподіяні ЗАЕС російськими окупантами, у 30 млрд грн. Недоримана вигода компанії становить понад 167 млрд грн.

Про це заявив в. о. голови правління АТ "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін, передає пресслужба компанії.

“Збитки, нанесені тільки під час захоплення станції, – зруйновані й пошкоджені окупантами майно та інфраструктура – попередньо сягають щонайменше 30 млрд грн. Остаточну суму збитків можна буде встановити лише після звільнення ЗАЕС та реальної оцінки всієї заподіяної шкоди”, – йдеться в повідомленні. 

За словами Котіна, недоотримана вигода компанії через простій ЗАЕС у 2022 році становить 55 млрд грн, у 2023-му – понад 112 млрд грн.

Він також наголосив, що після державної реєстрації акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», Запорізька атомна електростанція незмінно залишається її частиною. 

«Її майно передається до статутного капіталу, так само як і майно інших відокремлених підрозділів. Єдина відмінність полягає у тому, що незалежна оцінка майна ЗАЕС проводитиметься після повної деокупації Енергодара», – сказав Котін.

Від нагадав, що з початку російської окупації найбільша атомна станція в Європі пережила вісім блекаутів. Обладнання на ЗАЕС продовжує деградувати, а український персонал працює під постійним тиском нелегітимного керівництва та представників Росатома, страхом знущань і тортур.

При цьому, МАГАТЕ не контролює повною мірою ситуацію на станції, оскільки експертів не допускають до більшості її виробничих приміщень.