Укренерго очікує від ЄС дозволу на збільшення пропускної спроможності експорту е/е до 500 МВт

Share

НЕК "Укренерго" очікує позитивного рішення щодо збільшення пропускної спроможності міждержавних перетинів для експорту електроенергії до ЄС на 100 МВт – до 500 МВт.

Про це в інтерв'ю "Економічна правда" повідомив головний диспетчер ОЕС України Віталій Зайченко.

"У нас на поточний момент експорт обмежений 400 МВт. Ми активно працюємо з європейськими сусідами, щоб його збільшувати. Сподіваємося, що найближчим часом отримаємо цифру 500 МВт", – зазначив Зайченко.

Він додав, що експорт електроенергії може зрости навесні, коли буде багато сонячної енергії. Але з огляду на воєнні ризики, Україна все таки потребує й імпорту електроенергії. 

“Звичайно. У нас війна, у будь-який момент може бути втрачена генерація. Наприклад, електростанції на сході країни щодня під прямими обстрілами. Імпорт нам потрібен, для нас це життєво необхідно”, – наголосив головний диспетчер. 

Він додав, що тиждень тому Україна була на межі введення відключень.  Але тоді дефіцит вдалося подолати за рахунок максимального включення всіх енергоблоків, які можна було включити, зниженню споживання через знеструмлені населені пункти та можливості виробітку ГЕС. Проте до кінця зими так відбалансуватися компанія не зможе.  

За його Зайченко, якщо не буде імпорту та аварійної допомоги, то єдиний варіант для диспетчера, щоб збалансувати систему – ввести обмеження. 

“Першими під обмеження в такому випадку потрапляють промислові підприємства. Нам би цього не хотілося, бо промисловість це – кров економіки. Населення теж страждатиме, якщо підприємства будуть стояти, але їм запропонована альтернатива”, – підкреслив Зайченко.