Прогрес України у транспортній євроінтеграції у 2023 році склав лише 2%

Share

Україна у 2023 році лише на 2% наблизилася до виконання своїх євроінтеграційних зобов'язань у галузі транспорту, збільшивши частку імплементації європейських директив із 53% до 55%.

Про це розповіли в громадській організації Vision Zero, яка проаналізувала інформацію з урядового сайту "Пульс Угоди" за підсумками 2023 та 2022 років, передає ЦТС. 

За даними сайту, Кабмін додав до свого "портфелю" два відсоткові пункти, підвищивши показник імплементації з 56% до 58%. 

Комітет ВР з питань транспорту та інфраструктури не досягнув за рік взагалі жодного прогресу, залишаючись на позначці 19%. 

Найбільшого прогресу досягли Мінвідновлення та інші центральні органи виконавчої влади у галузі транспорту, їхній спільний показник виконання угоди про асоціацію зріс з 33% до 42%. 

Станом на 10 січня 2024 року частка прострочених зобов’язань, за даними урядового сайту, становить:
• Кабмін: 42% невиконання;
• Інші центральні органи виконавчої влади: 68% невиконання;
• Комітет ВРУ з питань транспорту та інфраструктури: 81% невиконання.

На думку експертів громадської організації Vision Zero, такий повільний прогрес імплементації угоди віддаляє в часі євроінтеграцію України та ускладнює життя міст та громадян вже зараз.

Як повідомлялося раніше, Україна ратифікувала угоду про асоціацію з ЄС 16 вересня 2014 року (цьогоріч буде 10-річний ювілей цієї події).