Білий дім підтримав конфіскацію активів РФ на користь України – Bloomberg

Share

Адміністрація президента США Джо Байдена підтримує законопроєкт, який дозволить конфіскувати близько 300 млрд дол. заморожених російських активів, щоб надати їх Україні.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на меморандум Ради нацбезпеки до комітету Сенату у закордонних справах.

“Байден підтримує цей крок, оскільки республіканці в Конгресі заблокували понад 60 млрд дол. фінансування для України, частково через побоювання, що Вашингтон несе занадто великий фінансовий тягар”, – пояснює Bloomberg.

Білий дім намагається врівноважити це занепокоєння тим, що цей крок може зашкодити репутації фінансової системи США та спровокувати втечу від долара. 

“Адміністрація президента також хоче узгодити цей крок із союзниками по "Великій сімці", особливо в Європі, де зберігається близько $200 млрд заморожених російських активів і де менше підтримують їхній арешт, особливо в односторонньому порядку”, – зауважує видання.

За словами неназваного високопосадовця Білого дому, Рада нацбезпеки підтримує цей захід як частину низки інструментів, які США розглядають для того, щоб змусити Росію заплатити за збитки, завдані війною. За оцінками Світового банку, відновлення України може коштувати близько 411 млрд дол.

Очікують, що ця тема буде піднята на зустрічі лідерів G7 в річницю вторгнення РФ в Україну наступного місяця, повідомило джерело Bloomberg.

“У Конгресі США бачать можливість того, що це рішення можуть прийняти як частину додаткового пакета підтримки України, хоча лідери комітетів та обох палат повинні будуть підписати його включення”, – зазначає Bloomberg.