ЄС схвалив частковий переговорний мандат щодо створення нового механізму фінансування України 

Share

Комітет постпредів ЄС на рівні послів погодив частковий переговорний мандат щодо встановлення окремого інструменту з фінансової підтримки України, який має сприяти відновленню країни та просуванню у реформах на шляху до Євросоюзу. 

Про це йдеться в інформації, що оприлюднена на сайті Європейської ради, передає Укрінформ. 

«Сьогодні посли країн-членів ЄС ухвалили частковий мандат на переговори щодо пропозицій з утворення нового окремого інструменту з підтримки відновлення, відбудови та модернізації України, та для одночасної підтримки її зусиль у виконання реформ, як складової процесу входження до ЄС", – йдеться у повідомленні. 

Як пояснюється в документі, оприлюдненому в Брюсселі, Український фонд, має об’єднати всю бюджетну допомогу ЄС для України у єдиний інструмент, надаючи змістовну, передбачувану та гнучку підтримку на період 2024-2027 років.  

Як зазначається, ухвалений частковий переговорний мандат не включає питання, що пов’язані із бюджетом, зокрема, загальний обсяг такого інструменту та розподіл між грантами та кредитами. Ці питання залежатимуть від «горизонтальних перемовин» щодо середньострокового перегляду багаторічного бюджету ЄС на 2021-2027 роки.

Мандат має три складові:

Перша – уряд України готує «Український план», що визначає наміри із відновлення, відбудови та модернізації країни, а також реформи на шляху до членства в ЄС.

Друга – відповідно до рамкової інвестиційної програми України, ЄС надаватиме підтримку в формі бюджетних гарантій, та міксу грантів та кредитів від державних та приватних установ. Український гарантійний механізм має покривати кредитні ризики.

Третя – це технічна допомога та інші заходи з підтримки України на шляху адаптації до законодавства ЄС та у здійсненні структурних реформ.

Цей частковий переговорний мандат, йдеться у повідомленні, зберігає складові, що містяться у пропозиціях Єврокомісії з фінансової підтримки України. 

Раніше Єврокомісія запропонувала загальний бюджет Українського фонду в обсязі 50 млрд євро – 17 млрд євро у грантах та 33 млрд євро у кредитах на наступні чотири роки. 

Затверджений мандат буде основою для переговорів між Радою ЄС і Європарламентом. Після того, як між ними буде досягнута згода, обидві інституції мають формально ухвалити відповідні регуляторні правила.