Мінекономіки працює над новими механізмами розвитку вітчизняного виробництва – Бігун

Share

Міністерство економіки постійно працює над розробкою нових механізмів, покликаних сприяти розвитку вітчизняного виробництва та удосконаленню процедури держзакупівель, і впроваджує їх. Про це заявила заступник міністра економіки Надія Бігун, передає пресслужба міністерства. 

«Міністерство економіки послідовно підтримує національного виробника та розвиток вітчизняного виробництва. Від українських платників податків напряму залежать надходження до бюджету, а отже, спроможність країни фінансувати оборону. І в Мінекономіки переконані, що кошти з державних закупівель мають залишатися в Україні. Ми маємо зробити все можливе, щоб кожну копійку, яка йде з бюджету, ми витрачали всередині країни, а не сплачували за імпорт», – підкреслила Бігун.

За її словами, профільне міністерство розуміє проблемні питання, з якими наразі стикаються представники вітчизняної легкої промисловості, що прагнуть виробляти та постачати продукцію силам безпеки та оборони. 

«Насамперед, це неможливість довгострокового планування, брак обігових коштів тощо. Своєю чергою, для держави вкрай важливі гарантії, що необхідна продукція буде поставлена вчасно та матиме належну якість. Для вирішення комплексу питань міністерство напрацьовує відповідні механізми та інструменти», – наголосила Бігун.

Вона зауважила, що наразі триває робота над розробкою «оборонних рамок» – нового інструменту, який доповнить актуальні сьогодні прямі закупівлі чи спрощені закупівлі в системі Прозорро. Підкреслено, що він дозволить заздалегідь кваліфікувати виробників, що мають намір брати участь в оборонних держзакупівлях. Впровадження інструменту спростить та пришвидшить процедуру.

Також, як зазначила Бігун, напрацьовуються механізми, які дозволяли б укладати довгострокові договори на постачання між виробником та державою.