Угорщина висунула нову вимогу для зняття вето на 50 млрд євро для України – Politico

Share

Угорський уряд на чолі з прем'єром Віктором Орбаном висунув нову вимогу для розблокування 50 млрд євро для України, повідомляє Politico.

“Віктор Орбан є головним противником пакета допомоги на 50 мільярдів євро для підтримки бюджету України протягом наступних чотирьох років. Тиск з боку лідерів ЄС на Орбана, з метою змусити його змінити свою думку до саміту 1 лютого, можливо, починає приносити плоди”, – зазначає видання. 

За словами трьох неназваних дипломатів ЄС, Будапешт зазначив, що може зняти своє вето за умови, що Європейська Рада одностайно схвалить фінансування на щорічній основі. На практиці це дало б Орбану повноваження блокувати фінансування ЄС для України щороку, або домогтися поступок від Брюсселя за відмову від його права вето. 

Politico зазначає, що таку пропозицію Будапешт сформулював під час зустрічі 27 бюджетних експертів ЄС і направив відповідний документ до Ради ЄС, де наразі головує Бельгія.

За словами дипломата, обізнаного з процесом, план передбачає, що ЄС надаватиме Україні 12,5 млрд євро грантів і кредитів щороку, що за чотири роки становитиме 50 млрд євро.

Як зауважує видання, хоча це не перший випадок, коли Угорщина висуває таку ідею, це знаменує значний спад у порівнянні з риторикою Орбана в останні тижні, коли він виступав проти будь-якого фінансування України з бюджету ЄС. 

При цьому, кілька дипломатів ЄС залишаються налаштованими скептично, вказуючи на те, що узгодження рішення з року в рік не забезпечить передбачуваності для України.

"Семирічний бюджет ЄС – це багаторічна структура, ми не можемо погоджувати це з року в рік", – сказав один із дипломатів.