Мінфін оприлюднив п’ять напрямів реформування Держмитслужби 

Share

Міністерство фінансів оприлюднило п'ять напрямів реформування Держмитслужби – її адміністративне реформування яке визначено в Національній стратегії доходів. 

Про це повідомила пресслужба Мінфіну. 

По-перше, передбачається реалізація антикорупційної програми Держмитслужби та запровадження атестації митників, використання натільних відеокамер для відеофіксації виконання фізичного контролю товарів та спілкування з громадянами на кордоні.

По-друге, планується налагодження співпраці з бізнес-сектором. Оперативним кроком буде розвиток служби підтримки бізнесу (Help Desk), яка швидко реагуватиме на запити бізнесу. 

“Це допоможе оцінювати та дотримуватись балансу між контролем і спрощенням митних процедур. Очікується на подальший розвиток та широке застосування програми спрощень для бізнесу, у тому числі авторизованого економічного оператора (АЕО) та системи NCTS (Спільна транзитна система)”, – зауважили в міністерстві. 

Третім аспектом є посилення міжнародного співробітництва. Воно передбачає обмін митною інформацією між країнами та спільний контроль на пунктах пропуску.

Четвертий напрям – це інституційний розвиток. Він включає підвищення зарплат митників до ринкового рівня, впровадження системи оцінки ефективності (KPI), а також удосконалення управління персоналом через контракти, ротацію та особисту відповідальність.

П’ятий аспект полягає у розвитку ІТ та технічного оснащення. 

“Планується впровадження нових ІТ-рішень, сумісних з ЄС, оновлення системи митного оформлення, управління ризиками, а також оснащення пунктів пропуску сучасними технічними засобами, такими як сканери, ваги та системи відеонагляду тощо”, – підкреслили в Мінфіні. 

При цьому в пресслужбі додали, що в цілому впровадження окреслених ініціатив дозволить зміцнити ефективність та прозорість митного адміністрування в Україні.