Латвія пропонує заборонити імпорт зерна з РФ та РБ до Євросоюзу

Share

Міністр транспорту Латвії Каспарс Брішкенс запропонував заборонити імпорт російського та білоруського зерна до країн Євросоюзу. 

Про це повідомляє LSM.

Зазначено, що у 2022 році товари російського та білоруського походження склали понад половину обсягів вантажів латвійської держкомпанії LDz. Хоча цифри на 2023 рік поки що не відомі, керівництво компанії підтверджує, що продовжить здійснювати перевезення.

Саме зерно та продукти переробки зерна становлять найбільшу частку перевезених вантажів, більше половини всіх перевезених вантажів у 2022 році припадає на Росію та Білорусь, йдеться в останньому загальнодоступному річному звіті LDz.

Брішкенс називає російське зерно "кривавим" і пропонує заборонити його імпорт в ЄС. 

За його словами, Росія може використовувати доходи від експорту зерна для фінансування війни проти України. Крім того, російська влада може експортувати вкрадене з окупованих територій України зерно під виглядом російського.

Брішкенс уже доручив міністерству підготувати аналіз наслідків впровадження заборони на імпорт російського та білоруського зерна.

Міністр також розпочав переговори зі своїми естонськими та литовськими колегами на цю тему.

Він наголосив, що з даними про оцінку збитків від заборони транспортування цього зерна він спочатку піде до уряду, а також спробує переконати партнерів з Євросоюзу, що такий транзит та імпорт потрібно включити в санкційний список і заборонити.