Польща отримала лист від ЄК із вимогою скасувати ембарго на зерно з України

Share

Від Єврокомісії надійшов лист із вимогою скасувати безстрокове ембарго на безмитний імпорт деяких сільськогосподарських товарів до Польщі.

Про це повідомив польським ЗМІ міністр сільського господарства республіки Чеслав Сєкерський.

“Зростає загроза повернення зернової кризи річної давності. Єврокомісія вимагає від Польщі зняти ембарго на сільськогосподарську продукцію з України, а аграрії хвилюються, чи справді українське зерно буде транзитом лише з нового року”, – зазначив Сєкерський. 

З новим роком хвилювання аграріїв щодо надходження агропродовольчої продукції з України не зникають. Президент Люблінської сільськогосподарської палати Густав Єндрєєк отримав сигнали про те, що з 1 січня з України відновлено імпорт чотирьох видів зернових. 

“Ми не знаємо, що станеться на кордоні, тому що є суперечлива інформація про пропуск зерна до Польщі як безмитний імпорт”, – пояснив Єдреєк.

Як зауважив Сєкерський, постанова про одностороннє закриття кордону є чинною. Тим часом Брюссель домагається відновлення імпорту.

«Це ембарго безстрокове. Ми розраховуємо, у нас вже є докази цього, тому що ми отримали лист від Єврокомісії з вимогою скасувати ембарго», – пояснив польський міністр. 

Як повідомлялося раніше, Чеслав Сєкерський заявив що заборона на ввезення українського зерна до Польщі зберігатиметься доти, доки на рівні ЄС не буде розроблено нових правил.