Туск переконуватиме польських протестувальників припинити блокувати кордон

Share

Туск переконуватиме польських протестувальників припинити блокувати кордон

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск переконуватиме польських протестувальників не блокувати польсько-український кордон, повідомляє Укрінформ. 

Прем’єр-міністр підкреслив, що для Польщі “дуже важлива допомога для України у війні з Росією і в цьому питання діяльність Польщі не зміниться”.

З іншого боку, він зазначив, що уряд країн розуміє побоювання польських аграріїв і перевізників.

У цьому контексті він зауважив, що перевірить, чому польські аграрії планують відновити блокаду польсько-українського кордону, хоча перед Різдвяними святами міністр сільського господарства РП Чеслав Секерський домовився з ними про призупинення блокади.

Крім того, Туск повідомив, що попросив міністра інфраструктури РП Даріуша Клімчака представити йому перспективи вирішення проблеми блокади кордону з боку перевізників.

“Я переконуватиму польських перевізників, аби вони не використовували блокаду як метод захисту своїх інтересів”, – наголосив Туск.

Він зауважив, що польський уряд хоче зробити “все можливе, щоб захистити їхні інтереси у нерівній конкуренції з українськими перевізниками”. Проте блокада кордону, за його словами, в умовах посилення бомбардувань Росією України не допомагає польській владі вирішувати цю проблему, а навпаки перешкоджає.

Глава польського уряду додав, що аргументи Польщі “краще почують” (в Україні і ЄС – ред.), якщо Польща не буде країною, яка блокує кордон”.

Прем'єр Польщі також зазначив, що з українською стороною узгоджується його візит до Києва, і в цьому контексті важливо, аби обидві сторони “могли сказати щось позитивне”.

При цьому, в Держприкордонслужбі України повідомили, що близько о 9:00 рух вантажівок навпроти пункту пропуску «Медика – Шегині» знову заблоковано. У зв’язку з цим ускладнення руху можливе як на виїзд з Польщі, так і на в’їзд.

На цьому напрямку зараз на в’їзд до України на території Польщі очікують близько 800 вантажівок. 

Водночас уточнюється, що організатори таких дій на території Польщі не планують перешкоджати руху автобусів та легкового транспорту.