Ціна на газ у Європі впала більш як удвічі від початку 2023 року

Share

Вартість газу в Європі від початку 2023 року знизилася з 79 до 31,99 євро за мегават-годину.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на АРА.

“Ціна на природний газ в Європі незадовго до кінця 2023 року впала до найнижчого рівня за останні три місяці. 29 грудня на біржі в Амстердамі еталонний ф'ючерсний контракт TTF з поставкою через місяць коштував 31,99 євро за мегават-годину (МВт-год.). Європейський природний газ не був таким дешевим з вересня», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що протягом 2023 року ціна на природний газ також значно знизилася.

«На початку 2023 року мегават-година все ще коштувала 79 євро. Початок війни на Близькому Сході призвів до того, що на початку жовтня ціна знову тимчасово піднялася вище 50 євро. Однак потім тенденція змінилася, і відтоді ціна знижується», – зазначено у матеріалі.

Нинішній рівень ціни на природний газ у Європі також значно нижчий за максимуми, досягнуті після початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну.

«Протягом 2022 року ціни часом перевищували 300 євро за мегават-годину, оскільки Росія різко скоротила постачання газу до Європи. Спочатку потрібно було знайти заміну, зокрема, у вигляді поставок скрапленого природного газу морем», – нагадали у виданні.

Крім того, наразі добре заповненими є і сховища природного газу в Європі. Згідно з останніми даними Європейської асоціації газосховищ GIE, в Австрії загальний рівень заповнення нещодавно становив близько 92,5%, в Німеччині – 90,8%. Також практично заповнені сховища в Португалії, Швеції та Польщі.