Бізнес у грудні погіршив оцінки результатів своєї діяльності – опитування НБУ

Share

У грудні 2023 року бізнес погіршив оцінки поточних результатів та перспектив своєї діяльності через невизначеність із тривалістю бойових дій, ризики неритмічності надходжень і недостатності обсягів міжнародної допомоги, зростання витрат на логістику через блокування кордону, послаблення попиту та брак кваліфікованих кадрів.

Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який Нацбанк розраховує щомісяця.

Зокрема, у грудні 2023 року ІОДА знизився до 45,7 з 49,1 у листопаді.

НБУ зазначає, що підприємства торгівлі після дев’яти місяців поспіль позитивних очікувань погіршили оцінки своєї ділової активності унаслідок блокування кордону та зниження купівельної спроможності населення: секторальний індекс у грудні знизився до 46,9 з 50,9 у листопаді.

Підприємства промисловості другий місяць поспіль прогнозували погіршення результатів своєї економічної діяльності, зважаючи на зменшення обсягів експортно-імпортних операцій, зростання витрат на логістику через блокування кордону та високі ціни на пальне: секторальний індекс у грудні знизився до 46,9 (у листопаді – 49,2). 

Підприємства сфери послуг посилили негативні оцінки результатів своєї поточної діяльності, зважаючи на логістичні труднощі з перетином кордону, високі ціни на пальне та слабкий попит: секторальний індекс становив 44,0 порівняно з 48,4 у листопаді. 

Підприємства будівництва дещо пом'якшили, але втретє поспіль надали найпесимістичніші серед інших секторів оцінки економічних результатів своєї діяльності, зважаючи на сезонне падіння економічної активності, звуження інвестиційного попиту та брак кваліфікованих кадрів: секторальний індекс становив 42,1 (у листопаді – 40,6).

В Нацбанку зауважили, що усі учасники опитування, крім підприємств промисловості, прогнозували сповільнення темпів зростання закупівельних цін, а також цін / тарифів на власну продукцію / послуги.

При цьому, керівники підприємств більшості секторів продовжували очікувати скорочення загальної чисельності працівників, найбільше – в секторі будівництва. Натомість підприємства торгівлі після двох місяців негативних очікувань були налаштовані на збільшення чисельності працівників.