Федерація роботодавців транспорту просить уряд скасувати наказ щодо строків експлуатації вагонів

Share

Федерація роботодавців транспорту України звернулась до віцепрем’єра –міністра з відновлення – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубркова  з пропозицією скасування Наказу МІУ від 30 листопада 2021 року №  647«Про затвердження Порядку проведення комплексу діагностичних, ремонтних та реєстраційних операцій, спрямованих на продовження строку експлуатації вантажних вагонів…».

У Федерації вважають, що в поточних економічних умовах «недоречно» продовжувати дію нормативно правових актів щодо обмеження строків експлуатації вагонів з перевищенням нормативного строку служби, оскільки такі обмеження можуть створити дефіцит вантажних вагонів в Україні.

За даними ФРТУ, з початку російського вторгнення на непідконтрольній території було заблоковано близько 24 тис. вагонів, робочий парк вантажних вагонів на мережі Укрзалізниці з лютого 2022 по листопад 2023 року скоротився зі 128 тис. до 108 тис. вагонів (-16%), при цьому найбільш універсальний парк вантажних вагонів (робочий) – напіввагонів скоротився з 67 тис. до 51 тис. одиниць (-23%).

Згідно наказу № 647 до 2028 року буде ще додатково списано ~21 тис. робочого парку вантажних вагонів (в т.ч. ~8 тис. напіввагонів).

«Парку, що залишиться, буде недостатньо для забезпечення перевезень залізницею, а залучити вагони з інших країн з колією 1520 не вдасться. Очевидно, що можливості закупити та виробити 45 тис. вагонів (загальна кількість, що підпадає під списання) на 135 млрд. грн. в умовах війни немає. Інвестиції в будівництво нових вагонів точно не є пріоритетним напрямком під час війни. А у підприємств немає можливості профінансувати заміщення необхідної кількості вагонів», – зазначили у ФРТУ.

ФРТУ закликала відмовитися від адміністративних заходів щодо обмеження строків експлуатації вагонів на основі року випуску та натомість запровадити як критерій стан рухомого складу.