Експорт української агропродукції у 2023 році року зріс на 7%

Share

Експорт української агропродукції у 2023 році зріс на 7% порівняно з 2022 роком. Поставки зернових становили 43 млн тонн проти 37 млн тонн роком раніше.

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі єдиного телемарафону, передає Інтерфакс-Україна.

"Відбувається збільшення обсягів експорту аграрної продукції. Станом на 25 грудня експорт зернових, наприклад, становив 43 млн тонн, тоді як за аналогічний період попереднього року – 37 млн тонн. Вартість цього експорту становила близько $8 млрд", – зазначив Висоцький. 

Він підкреслив, що загалом Україна у 2023 році експортувала агропродукції на суму $23 млрд, тоді як роком раніше за такий же період її було експортовано на $21,4 млрд. Відповідно, агроекспорт навіть за умов війни зріс на 7% у грошовому вимірі.

При цьому Висоцький нагадав, що Україна змогла самостійно відновити експорт морським "зерновим коридором" після припинення дії "зернової ініціативи". Міжнародні партнери допомагають українським військовим супроводжувати вантажі у Чорному морі за допомогою надання озброєння.

"Реально активний експорт розпочався у жовтні. За цей період вже було експортовано близько 9 млн тонн тільки агропродукції. Це дуже добрий результат з урахуванням усіх обставин. Сподіваємося, що і надалі військові зможуть гарантувати безпеку, і експорт лише зростатиме", – наголосив заступник міністра. 

При цьому він уточнив, що абсолютну більшість українського експорту складає агропродукція.