ЄС готує запасний план фіндопомоги Україні на 20 млрд євро

Share

Офіційні представники ЄС розглядають варіант надання Києву 20 млрд євро з використанням структури боргу як альтернативу заблокованому чотирирічному плану на 50 млрд євро.  

Про це пише Financial Times з посиланням на свої джерела, передає Інтерфакс-Україна.

Як повідомляє FT, ця схема передбачає надання державами-членами гарантій бюджету ЄС, що дасть змогу Єврокомісії позичити до 20 млрд євро на ринках капіталу для Києва у 2024 році.

За оцінками на джерел видання, ця модель фінансування "набрала популярності як найбільш практичний спосіб надання підтримки" на випадок, якщо Угорщина відмовиться зняти вето на запланованому на 1 лютого саміті.

Видання звертає увагу, що розглянутий новий варіант підтримки Києва не вимагав би гарантій від усіх 27 держав-членів ЄС за умови, що основними учасниками будуть країни з найвищими кредитними рейтингами. Це дало б Євросоюзу змогу обійти вето Угорщини, оскільки для цього не потрібна була б одноголосна підтримка.

FT пише, що деяким країнам, зокрема Німеччині та Нідерландам, знадобиться схвалення парламенту для отримання національних гарантій.

"Цей процес, який, як сподіваються офіційні особи, може бути завершений вчасно, щоб надати допомогу Україні вже до березня", – наголошується в публікації.

Окрім того йдеться, що існує ще один запасний план фінансування України: надання Євросоюзом дешевих кредитів на суму 18 млрд євро на кілька місяців і до року. Але для реалізації цього варіанту потрібне рішення більшості країн.

Як повідомлялося раніше, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на ухвалення рішення про зміни до бюджету ЄС, які включали середньострокову програму допомоги Україні на 50 млрд євро.