МВФ прогнозує зростання цін на копалини, пов’язані з “чистою” енергетикою

Share

На тлі вторгнення РФ в Україну, яке вже підштовхнуло угору ціни на глобальних ринках копалин, додаткове подорожчання очікується окремо на нікель, кобальт, літій, мідь тощо. 

Про це йдеться в публікації експертів МВФ, присвяченій тенденціям, пов’язаним із переходом на «чисту» енергетику, передає Укрінформ. 

«Мінерали, такі як мідь, нікель, кобальт і літій, є критично важливими джерелами для переходу в енергетичній сфері. Вони використовуються в електромобілях, акумуляторах, а також у технологіях відновлюваної енергії, таких як сонячні панелі та вітряні турбіни», – зазначено в публікації. 

Тому експерти фонду прогнозують, що до 2030 року попит на мідь має зрости в 1,5 раза, на нікель і кобальт – удвічі, а на літій – у шість разів.

“Це призведе до зростання цін і може зробити ці корисні копалини такими ж важливими, як і сира нафта, для світової економіки протягом наступних двох десятиліть”, – зауважили експерти. 

Окрім того, проблема може загостритися у зв’язку з надзвичайною вразливістю сучасного світового виробництва з поставками цих копалин, поклади яких сконцентровані в окремих регіонах у невеликій кількості країн. 

У цьому зв’язку наводиться діаграма, яка показує, що, наприклад, видобуток міді здебільшого відбувається в Чилі, Перу й Китаї. Нікель постачають, головним чином, Індонезія, Філіппіни й Росія, кобальт – ДРК, Філіппіни й Австралія, тоді як значні поклади літію мають Китай, Чилі й Австралія.

Таким чином, фахівці звертають увагу на необхідність відповідної фрагментації критично важливих ринків на тлі переходу людства до енергетичних технологій з нульовими викидами та пом’якшення наслідків кліматичних змін. З цією метою важливо зберегти та розширити міжнародну взаємодію, розширити обмін даними та запроваджувати інші смарт-підходи в цій галузі.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom