ЄС оновив індикативні мапи мережі TEN-T для України та Молдови

Share

22 грудня між Україною та ЄС було підписане порозуміння високого рівня, яке затверджує прийнятність для обох сторін – України та Євросоюзу – оновлених індикативних мап Транс'європейської транспортної мережі (TEN-T) – автомобільних та залізничних шляхів. Остаточно вони будуть схвалені ЄС у квітні 2024 разом з оновленням відповідного регламенту.

Про це повідомила пресслужба Мінвідновлення. 

«Це рішення є стратегічним кроком у процесі інтеграції України в ЄС та сприятиме реалізації ініціативи «Шляхи солідарності» щодо експорту української аграрної продукції та доставки гуманітарної допомоги в Україну» – зазначив віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад територій та інфраструктури Олександр Кубраков.
 
Поточне оновлення індикативних мап Транс'європейської транспортної мережі (TEN-T) спрямоване на:

– включення до TEN-T нових маршрутів, які ведуть до кордону з Польщею та Молдовою, які були визначені пріоритетними для розвитку залізничного сполучення з ЄС із застосуванням інфраструктури колії європейського стандарту 1435 мм., зокрема ділянки Львів – Рава-Руська – Люблін.
 
Також йдеться про наступні маршрути:
 
• Одеса – Березино – Басарабяска (на Кишинів та Рені, Республіка Молдова);
• Житомир – Вінниця – Ямпіль (на Ришикани, Республіка Молдова);
• Чоп – Ужгород – Самбір – Львів;
• Красноград – Полтава, Красноград Харків, Красноград – Дніпро.

– пониження в статусі маршрутів, які ведуть до кордонів Росії та Білорусі (раніше Єврокомісія виключила з мережі TEN-T російські та білоруські маршрути, а також понизила в статусі маршрути на території ЄС на стиках з цими країнами).
 
“Приєднання нових українських маршрутів надасть можливість залучення фінансування ЄС, зокрема грантів ЄК у рамках інструменту CEF – Connecting Europe Facility для реалізації інфраструктурних проєктів, спрямованих на розвиток Транс'європейської транспортної мережі на території України (вимогою для відбору таких проєктів є їх розташування на мережі TEN-T)”, – наголосили в пресслужбі.