Україна відтермінувала виплату держборгу перед країнами G7 і Паризьким клубом до 2027 року

Share

Міністр фінансів Сергій Марченко підписав зміни до меморандуму про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за офіціи‌ним боргом з групою офіційних кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу.

Про це повідомила пресслужба Мінфіну. 

“Сьогоднішнє підписання дозволить продовжити до кінця березня 2027 року, що відповідає завершенню поточної EFF програми МВФ, дію меморандуму про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за державним та гарантованим державою боргом з групою офіційних кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу, який було підписано 14 вересня 2022 року”, – йдеться в повідомленні. 

Підписантами виступили представники урядів Канади, Франції, Німеччини, Японії, Великої Британії та США. 

“Досягнення сьогоднішньої домовленості про перегляд боргових зобов'язань дозволяє знизити навантаження на бюджет до кінця дії програми МВФ та заощадити валютну ліквідність для забезпечення соціальних видатків. Це добровільне призупинення виплати боргу є частиною пакета міжнародної підтримки на суму 122 млрд дол., наданої партнерами України”, – зазначив Марченко.

Також під час зустрічі міністр фінансів наголосив на важливості збереження фінансових ресурсів, зокрема через надання зовнішніми приватними кредиторами України найбільш прийнятного боргового режиму до закінчення терміну призупинення обслуговування боргу, наданого ними у серпні 2022 року.