Мінекономіки планує залучити 90 млрд дол інвестицій у виробничі підприємства за 10 років

Share

Уряд буде спрямовувати інвестиції в реальний сектор економіки, зокрема, за 10 років планується залучити $90 млрд інвестицій у виробничі підприємства.

Про це зазначила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко, передає пресслужба міністерства.

За її словами, для економічної самодостатності України ключовим пріоритетом має стати розвиток власного виробництва та перехід від сировинного спрямування до переробки. 

«Зараз дуже важливо переосмислити внутрішнє споживання – надавати перевагу українському виробнику, це пріоритет для нашої економіки”, – наголосила Свириденко. 

Вона нагадала, що уряд пропонує низку інструментів для підтримки українських виробників та підприємців. Це і 18 млрд грн на 2024 рік за кредитною програмою «5-7-9», і 5,4 млрд грн заплановано на гранти на переробку, це також повернення програми компенсації вартості за купівлю сільгосптехніки, програма стимулювання попиту на українські автобуси та багато інших. 

Також перший віцепрем'єр-міністр відзначила пріоритет українського виробника в публічних закупівлях машинобудування. Вимога локалізації у 2024 році буде становити 20% і розповсюджуватиметься на міський транспорт, залізничний транспорт, комунальну і соціальну техніку, енергетичне машинобудування.

«Ми співпрацюємо з великими гравцями для того, щоб вони закуповували українську продукцію. У разі купівлі українського товару до 40% його вартості повертається в бюджет у вигляді податків», – зауважила Свириденко.

Також вона зазначила, що приватний сектор стане основою відновлення, тому підтримка інвестицій – у фокусі уряду. Так, на 2024 рік уряд виділить 3 млрд грн на державну підтримку проєктів зі значними інвестиціями. 

Крім цього, у плані в рамках Ukraine Facility передбачено інвестиційний механізм, спрямований на надання гарантій міжнародним фінансовим організаціям та фінансовим інституціям з розвитку, аби посилити залучення інвестицій в Україну. 

На 2024 рік передбачається, що цей механізм допоможе залучити додаткові $8-10 млрд в приватний, державний та муніципальний сектори.