Мінфін попередив про ризики фінансування держбюджету у січні-лютому 2024 року

Share

Міністр фінансів Сергій Марченко окреслив ризики фінансування держбюджету в січні-лютому-2024 року, для покриття бюджетних видатків міністерство планує активізацію внутрішніх ресурсів.

Таку заяву очільник профільного відомства зробив під час виступу на огляді макроекономічних прогнозів на 2024 рік від Центру економічних стратегій, передає Інтерфакс-Україна.

"Ризики у нас є в січні-лютому. На жаль, у січні-лютому рішень, які ухвалені партнерами, недостатньо (для фінансування потреб бюджету на цей період – ред.), щоб ми самостійно могли впоратися. Тому в нас наразі працює механізм плану Б", – зазначив міністр. 

Серед таких заходів він назвав авансову сплату дивідендів держкомпаній, а також збільшення обсягу запозичень на внутрішньому ринку.

"Ситуація не критична, але є розуміння того, що в цей період нам потрібно максимально покладатися на внутрішній ресурс", – зауважив глава Мінфіну.

При цьому він додав, що міністерство працює в кооперації з Національним банком.

Він також зауважив, що потенційним ризиком на наступний рік є ризик збільшувати видатки держбюджету на 2025 рік. За його словами, Україна передбачила в законі про держбюджет на наступний рік максимум, який могла виділити на сектор оборони та безпеки.

"Якщо не буде особливостей, то ситуація під контролем і ми можемо все профінансувати. Але найбільшу невизначеність нам формує сектор безпеки та оборони. Ми не можемо знати наперед, у який момент там чогось не вистачить. Занадто багато запитань щодо ефективності використання коштів саме за цим напрямом", – резюмував Марченко.