Країни ЄС готуються до зупинки транзиту російського газу через Україну

Share

Країни-члени Євросоюзу, які все ще споживають газ із РФ, мають почати підготовку до зупинки транзиту російського газу через Україну, який відбудеться наприкінці 2024 року, після завершення контракту.

Про це заявила єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон під час пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС з енергетики, передає Укрінформ.

"Я поінформувала міністрів і надала їм чітку картину маршрутів постачання газу, коли транзит російського газу через Україну закінчиться. Це станеться рівно через рік… є ще досить багато часу, щоб підготуватися до того, що станеться", – зазначила Сімсон.

Вона зауважила, що ЄС досяг певного прогресу у диверсифікації поставок та у відмові від російського імпорту.

Як завжди під час Ради ЄС у грудні, міністри переглянули стан енергетичної безпеки та дійшли висновку, що Європа добре готова до зими: рівень газу у сховищах є дуже високим для цієї пори року, а ціни на газ перебувають на найнижчому рівні з початку війни.

“Ми очікуємо, що загальний обсяг імпорту російського газу у 2023 році буде близько 40 млрд кубометрів, що близько навпіл складається зі скрапленого та трубопровідного газу. Це половина обсягу, який ЄС імпортував минулого року – тоді ми імпортували 80 млрд кубометрів російського газу”, – зауважила єврокомісар.

Вона зауважила, що Єврокомісія тримає «під дуже щільним контролем» специфічну ситуацію з імпортом російського скрапленого газу. 

“Рада міністрів, за технічними пропозиціями Єврокомісії, ухвалила регуляторний пакет, який дозволить кожній з країн-членів обмежувати імпорт трубопровідного та скрапленого газу з Росії для власних газових мереж, виходячи із існуючих оцінок щодо безпеки постачання. Такий підхід надає країнам-членам шлях для пропорційного та цільового зменшення російського газового імпорту”, – підкреслила Сімсон.