Мінфін зменшив потребу України у зовнішньому фінансуванні на 2024 рік

Share

Потребу України у зовнішньому фінансуванні на 2024 рік зменшено з 41 млрд дол до 37,3 млрд дол.

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко на зустрічі міністрів фінансів та керівників центральних банків країн G7, керівництва Євросоюзу, МВФ і Світового Банку, передає пресслужба українського міністерства. 

За словами Марченка, за 2023 рік, міністерству фінансів України вдалося залучити вже понад 39 млрд дол. зовнішнього фінансування. До кінця поточного року допомога донорів сягне близько 42,3 млрд дол.

Міністр зауважив, що для збереження економічного відновлення України та фінансової стійкості, вчасне надходження необхідної допомоги від міжнародних партнерів є життєво важливим. Потреба у зовнішньому фінансуванні у 2024 році сягатиме 37,3 млрд дол., що верифіковано експертами МВФ.

“Потребу у зовнішньому фінансуванні на 2024 рік вдалося зменшити з 41 млрд дол. завдяки заходам із максимізації доходів держбюджету, активізації внутрішнього ринку запозичень та інших заходів. Також було скорочено всі капітальні видатки держбюджету. У 2024 році ключовими задачами є військова кампанія та соціальна підтримка. І якщо оборона і безпека фінансується виключно за рахунок внутрішніх доходів бюджету, то для забезпечення потреб соціальної сфери, ми розраховуємо на допомогу міжнародних партнерів”, – зазначив Марченко.