Британський суд визнав рішення арбітражу щодо стягнення з РФ 5 млрд дол на користь Нафтогазу

Share

Суд у Великобританії визнав рішення Гаазького арбітражу щодо компенсації Групі Нафтогаз $5 млрд за захоплені активи в Криму.

Про це повідомила пресслужба Нафтогазу.

“НАК «Нафтогаз України» та ще п’ять компаній Групи Нафтогаз отримали наказ Високого суду юстиції Англії та Уельсу про визнання арбітражного рішення щодо відшкодування групі збитків (включно з відсотками) у розмірі 5 млрд доларів, а також часткового арбітражного рішення щодо юрисдикції та відповідальності. Наказ винесений судом 5 грудня 2023 року”, – йдеться в повідомленні. 

Остаточне рішення ухвалив Арбітражний суд при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі 12 квітня 2023 року.

“Оскільки РФ добровільно не сплатила кошти, передбачені гаазьким рішенням, ми продовжуємо використовувати всі доступні механізми для стягнення цих коштів у цільових юрисдикціях, де є російські активи», — зазначив очільник компанії Олексій Чернишов.

Як зазначили в пресслужбі, звернення до суду Англії та Уельсу є частиною глобальної стратегії Групи Нафтогаз зі стягнення вказаної компенсації. 

При цьому, Нафтогаз також працює над отриманням підтвердження та примусовим виконанням арбітражного рішення у Сполучених Штатах та інших цільових юрисдикціях. Росія повинна постати перед Окружним судом США Округу Колумбія 23 лютого 2024 року після успішного вручення РФ повістки через дипломатичні канали. 

“Відсотки, передбачені за несплату коштів відповідно до арбітражного рішення, продовжують нараховуватись до повної виплати компенсації за рішенням суду”, – додали в компанії.