ЄС ухвалив 12-й пакет санкцій проти РФ

Share

Рада ЄС 18 грудня ухвалила 12-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів у зв’язку з продовженням агресії РФ проти України.

Про це повідомила преслужба Мінекономіки.

До 12-го пакету санкцій ЄС, зокрема, увійшли такі обмеження: 

заборона на прямий чи непрямий імпорт, купівлю або перевезення алмазів з Росії (алмази походженням з рф, в т. ч. оброблені в третіх країнах, алмази, що експортуються з Росії чи прямують транзитом через країну). 

Пряма заборона на російські алмази почне діяти з 1 січня 2024 року, на російські алмази, оброблені в третіх країнах – поетапно введена до 1 вересня 2024 року.  

До нового санкційного пакету також увійшли додаткові обмеження на імпорт чавуну і шпігелю, мідного та алюмінієвого дроту, фольги, інших товарів загальною вартістю 2,2 млрд євро, а також нова заборона на імпорт зрідженого пропану (LPG) з 12-місячним перехідним періодом. 

Крім цього, рішення ЄС також додає Швейцарію до списку країн-партнерів, які застосовують набір обмежувальних заходів щодо імпорту чавуну та сталі з Росії, і набір заходів контролю імпорту, які практично еквівалентні тим, що застосовуються в ЄС.

Водночас в межах посилення контролю за виконанням PriceCap на нафту запроваджуються, зокрема, правила сповіщення про продаж танкерів будь-якій третій країні та посилюються механізми обміну інформацією. 

«Дякуємо нашим європейським партнерам за рішення, яке цього разу спрямоване проти таких надзвичайно чутливих та важливих для агресора сфер, як військово-промисловий комплекс, торгівля нафтою, зрідженим газом, іншими товарами, експорт яких приносить Росії значні доходи. Безумовно, критично важливим для нас є максимальне обмеження можливості агресора отримувати товари та технології, які використовуються у військових цілях. Інше ключове завдання – обмежити економічну здатність Росії вести війну. 12-й пакет санкцій є важливим кроком до вирішення цих завдань», – зазначила перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко.