ЄІБ виділить Молдові 53,2 млн євро на ремонт залізничної інфраструктури

Share

Європейський союз та Європейський інвестиційний банк нададуть Молдові 53,205 млн євро на реконструкцію залізничного коридору Велчинець-Окніца-Бельці-Унгени-Кишинеу-Каїнари.

Про це повідомляє пресслужба міністерства інфраструктури та регіонального розвитку Молдови. 

Загальна протяжність залізничного коридору – 446 км, на ній 128 км перебувають у незадовільному стані та створюють ризики для залізничного руху.

“Ділянка забезпечує залізничне сполучення з промисловим середовищем, розташованим на півночі та в центрі Республіки Молдова, вільними економічними зонами в Меркулешті, Бельцах, Унгені та Кишиневі, а також експорт, імпорт і транзит товарів з Румунії та України. Він також з’єднується із залізничним коридором Кейнарі-Чимишлія-Басарабяска-Джурджулешти, який використовується в тому числі для логістики перевантажених вантажів у портах Дунаю та Чорного моря”, – зазначили в міністерстві. 

Підкреслено, що виділена сума на ремонт передбачає кредит у розмірі 41,205 млн євро, інвестиції від ЄІБ та грант у розмірі 12 млн євро від ЄС. 

“Реалізація проєкту принесе низку переваг у частині скорочення тривалості залізничних рейсів, збільшення частки ринку залізничних перевезень великотоннажних та габаритних вантажів, зменшення навантаження на дорожню інфраструктуру, зниження ступеня зносу доріг та збільшення рівень безпеки руху дороги, а також зниження викидів вуглекислого газу”, – пояснили в міністерстві інфраструктури.