Перший квартал може бути складним для держбюджету України – Підласа

Share

Україна майже не має сумнівів, що отримає фінансову допомогу від ЄС, але залишається питання в тому, коли саме ці гроші надійдуть в бюджет. 

Про це зазначила голова бюджетного комітету ВР Роксолана Підласа.

За її словами, двадцять шість країн-членів Євросоюзу ухвалили принципове рішення про те, що потрібно включити Україну в багаторічний бюджет ЄС, який триває 7 років. У нинішньому бюджетному циклі залишилося ще 4 роки, тож допомога Україні розрахована саме на цей час.

«У січні має відбутися саміт голів країн-членів Європейського Союзу, які мають ухвалити рішення про те, що Україна стає частиною семирічного бюджету ЄС, відповідно, запускається програма Ukraine Facility, до якої ми складаємо план реформ. Україна отримуватиме транші допомоги напряму до державного бюджету після виконання умов цього плану», – зазначила парламентарій.

Вона додала, що наразі майже немає сумнівів у тому, що цей пакет підтримки буде ухвалений Європейською радою.

«Основне питання полягає в тому, коли ми зможемо отримати перший транш. У нас може бути достатньо складним період першого кварталу, коли фінансування всіх міжнародних партнерів ще не надходить, тому ми розраховуємо, що ЄС якомога швидше ухвалить питання про надання бюджетної підтримки Україні. Якщо це відбудеться в січні, то це буде ідеально для нас», – наголосила народна депутатка.