«Укренерго» отримало статус повноправного члена в ENTSO-E

Share

Український системний оператор НЕК «Укренерго» отримав статус повноправного члена в Європейській мережі операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E.

Про це повідомив голова правління компанії Володимир Кудрицький.

Зазначено, що таке рішення 14 грудня, прийняв вищий керівний орган ENTSO-E – Генеральна асамблея під час свого засідання. З 1 січня 2024 року оператор української енергосистеми стане 40-м повноправним членом об’єднання.

“З 1 січня 2024 року наша компанія матиме рівні права та обов’язки з операторами енергосистем європейських країн. «Укренерго» голосуватиме під час засідань вищих керівних органів ENTSO-E. Передбачається, що «Укренерго» матиме 4-у за розміром кількість голосів серед операторів енергосистем ENTSO-E. Це означає, що український оператор системи передачі впливатиме на стратегічний розвиток та правила функціонування загальноєвропейської енергетичної мережі”, – підкреслив Кудрицький. 

Він додав, що набуття юридичного статусу повноправного члена в ENTSO-E – логічний наступний крок після підтвердження ENTSO-E відповідності української енергосистеми всім європейським технічним вимогам та переходу до постійної синхронної роботи з європейською мережею. 

Як повідомлялося раніше, синхронізація з “Укренерго” розпочалась у 2017 році з підписання угоди про умови майбутнього об’єднання енергосистем. 

У березні 2022 р. відбулася аварійна синхронізація як знак солідарності Європи з Україною. 

У листопаді 2023 року ЕNTSO-E визнало, що «Укренерго» виконало ключові технічні заходи, необхідні для постійної синхронізації української та європейської енергосистем.