Перехід від сировинної економіки до переробної є найбільшим завданням уряду – Мінекономіки

Share

У 2021 році частка переробної промисловості в економіці України становила 10%, у 2022 – 8% від ВВП. Нашою метою є збільшення частки переробної промисловості в українському ВВП до 20%, що є стандартом ОЕСР. Такий показник мають розвинені, інноваційні країни і таку ціль ставить перед собою уряд. 

Про це зазначила заступник міністра економіки Тетяна Бережна, передає пресслужба українського міністерства. 

«Індустріальні парки, гранти на переробку, повернення програми компенсації частини витрат за придбання сільськогосподарської техніки – все це, та ще низка програм пропонується урядом для підтримки малого і середнього бізнесу. Водночас наше найбільше завдання, яке має бути філософією розвитку нашої держави 2024 року і в подальші роки – це перехід з сировинної економіки до переробної», – наголосила Бережна.

Так, найбільш масовою і популярною в рамках проєкту єРобота є програма мікрогрантів «Власна справа», за якою можна отримати до 250 тис. грн на започаткування чи розвитку бізнесу. Кількість переможців від початку дії програми (1 липня 2022 року) сягає 10 760, які отримали загалом 2,5 млрд грн підтримки.

Тетяна Бережна підкреслила, що обов’язковою вимогою й особливістю програми є не повернення коштів, а сплата податків і зборів. Таким чином переможці програми повернули вже 585 млн грн у державний бюджет і створили 24,4 тис. робочих місць. Наступного року програма буде розширена до 3,6 млрд грн.

Крім того, перспективною є програма для переробних підприємств з можливістю отримати грант до 8 млн грн. Вже 650 українських підприємств отримали гранти на суму 3,3 млрд грн і створили 9 тис. робочих місць. 

Також Бережна наголосила на важливості осучаснення застарілого трудового законодавства, зокрема запровадженні нових видів трудових договорів, які зможуть забезпечити гнучкість працевлаштування.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom