Відбудова України: Метінвест розраховує на прозорі і передбачувані правила гри

Share

Відбудова та загалом функціонування української економіки має відбуватися відповідно до прозорих і передбачуваних правил гри, які дозволять бізнесу краще адаптуватися до існуючих обставин. Таку думку висловив голова офісу CEO Групи Метінвест Олександр Водовіз під час Get Business Festival.

Серед інших важливих факторів, необхідних для швидкого відновлення країни, він назвав доступ до фінансів, вирішення проблем логістики та нестачі людського капіталу, підвищення якості управлінських кадрів у держструктурах.

«Ми спостерігаємо катастрофічну нестачу персоналу. Якщо раніше у нас працювало 110 тисяч людей, то зараз ми говоримо про 60 тисяч. Не вистачає технічних фахівців – операторів кранів, екскаваторників, водіїв. Багато людей виїхало закордон, частково впливає і мобілізація. З цією проблемою зіштовхнулося багато бізнесів», – пояснив він.

На діяльність Метінвесту суттєво впливає обмежена експортна логістика. До великої війни компанія відправляла переважну більшість вантажів морем, тож зараз покладає сподівання на повне розблокування усіх українських портів. Це відкриє шлях для відновлення експорту всіх видів вантажів, переконаний Водовіз.

Він також зазначив, що «інституційною проблемою є держапарат». За його словами компанія часто стикається з проблемою, коли чиновники в міністерствах не готові брати на себе відповідальність і приймати важливі для бізнесу рішення. «Це непроста проблема, але її треба вирішувати», – резюмував Водовіз.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom