ЄІБ з початку широкомасштабного вторгнення спрямував Україні 1,7 млрд євро на першочергові видатки

Share

З 24 лютого 2022 року Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) спрямував Україні 1,7 млрд євро допомоги на фінансування першочергових видатків держбюджету.

Про це повідомляє пресслужба Мінфіну.

“Станом на грудень 2023 року проєктнии‌ портфель ЄІБ у державному секторі складає 25 проєктів загальним обсягом 5,2 млрд євро. З них на стадіі‌ реалізації – 23 проєкти загальним обсягом 4,81 млрд євро”, – йдеться в повідомленні. 

«Співпраця з ЄІБ охоплює широкий спектр ініціатив, включаючи інфраструктуру, енергетику, транспорт, освіту та інші напрями. Наразі портфель проєктів ЄІБ у державному секторі є найбільшим за обсягом серед міжнародних фінансових організацій», – зазначила заступниця міністра фінансів Ольга Зикова. 

При цьому, ЄІБ активно підтримує та реалізує ініціативи з відновлення постраждалої енергетичної інфраструктури України, зокрема в рамках проєкту «Реабілітація гідроелектростанцій» Банк надав фінансову підтримку у розмірі 133 млн євро для ПрАТ «Укргідроенерго» на відновлення постраждалих об’єктів гідроенергетики України. 

Крім того, ЄІБ спільно із Мінфіном, Міненерго та НЕК «Укренерго» працюють над забезпеченням захисту критичної інфраструктури в рамках проєктів «Підвищення надійності підстанцій», «Будівництво ПЛ 750 кВ Запорізька АЕС – Каховська» та «Будівництво ПЛ 750 кВ Рівненська АЕС – Київська». 

Як повідомлялося раніше, Німеччина, ЄІБ та Україна оголосили про грант у розмірі 20 млн євро на програму “Renewable Energy Solution Programme” («Програма рішень для відновлюваної енергетики»). Вона покликана підвищити енергетичну незалежність українських місцевих громад.