Ціни на газ для бізнесу у листопаді знизилися на 5,4%

Share

Фактична ціна реалізації природного газу, з якої розраховується рентна плата на його видобуток в Україні, у листопаді 2023 року становила 14 тис. 380,68 грн/тис. куб. м, що на 5,4% менше ніж у жовтні (15 тис. 196,24 грн/тис. куб. м), 

Про це йдеться в даних Мінекономіки, передає Інтерфакс-Україна. 

Відповідно до закону №7732 про внесення змін до розрахунку рентної плати за користування надрами для видобутку природного газу, з 1 серпня 2022 року та до повного скасування заборони на здійснення експорту українського газу розрахунок ренти здійснюється виходячи з максимальної із трьох внутрішніх цін реалізації.

НАК "Нафтогаз України" та його "дочки" за результатами закупівлі газу українського видобутку на організованих товарних ринках (ОТР – УЕБ, УІБ, УМВБ) не укладали договори купівлі-продажу газу в жовтні (на листопад).

Середня ціна на основі UA VTP Gas price (середньоарифметичне значення між цінами Bid та Ask у звітах Argus European Natural Gas та ICIS European Spot Gas Market) – 14,38 тис. грн за тисячу кубометрів, яка і стала фактичною ціною реалізації.

Як повідомлялося раніше, до ухвалення закону №7732 фактична ціна реалізації газу розраховувалася як середньоарифметичне значення митної вартості імпорту та котирувань на нідерландському газовому хабі ТТF.