Мінекономіки та Світовий банк розробляють стратегію підтримки приватного сектору

Share

Світовий банк та Мінекономіки розробляють стратегію підтримки приватного сектору з метою консолідації різних державних програм малого і середнього бізнесу для збільшення їх ефективності.

Про це домовились перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко на зустрічі із делегацією Світового банку на чолі із регіональним директором Світового банку у справах України та Молдови Арупом Банерджі, передає пресслужба міністерства. 

Мова йде про грантові програми на підтримку малого і середнього бізнесу, програми підтримки ветеранів, інструменти страхування воєнних ризиків, фінансування програм єОселя та єВідновлення.

Свириденко зазначила, що Група Світового банку також надає методологічну допомогу та взаємодіє з міністерством стосовно аналізу потреб приватного сектору у 2024 році.

«Відбудова України буде відбуватись за рахунок залучення приватних інвесторів. На наступний рік ми попередньо оцінили потреби приватного сектору у понад 7 млрд дол. Ми очікуємо, що більше половини цієї суми, близько 4 млрд дол., буде покрито за рахунок реалізації програм фінансування багатосторонніми та двосторонніми міжнародними фінансовими установами», – пояснила Свириденко.

Вона додала, що всі ці програми будуть спрямовані на створення нових робочих місць, допомогу переселенцям та ветеранам, а також підвищення ролі переробної промисловості в економіці України. 

Також сторони обговорили можливість надання технічної підтримки Світовим банком з метою аналізу та запуску інструментів страхування воєнних ризиків через залученість локального страхового ринку та напрямків збільшення капіталу українського Експортно-кредитного агентства (ЕКА).

«Зараз ЕКА успішно реалізує програму підтримки українських експортерів, серед яких основну частину складають підприємства малого та середнього бізнесу. Також ми залучили ЕКА до страхування ризиків знищених суден і товарів на них в територіальних водах України. Надалі ми хочемо розширити програму страхування на ризики знищення товарів на складах і на вантажі, які перебувають в дорозі», – підкреслила перший віцепрем’єр-міністр.