Moody’s знизило кредитний прогноз Китаю до негативного

Share

Рейтингове агентство Moody's знизило прогноз щодо китайських суверенних облігацій зі стабільного до негативного, надіславши потенційним кредиторам сигнал про те, що ризик дефолту Пекіна збільшився за останній рік.

Про це повідомляє Silkbridge.info.

Агентство попередило, що Пекіну доведеться надати допомогу місцевим, регіональним урядам, держпідприємствам, які борються зі зростаючими боргами, що перешкоджає зусиллям зі збільшення інвестицій та економічного зростання.

Міністерство фінансів Китаю заявило, що воно "розчароване" рішенням Moody's, тоді коли економіка пішла на поправку. У ньому йдеться, що побоювання агентства "непотрібні", оскільки відновлення економіки "неухильно просувається вперед".

“Друга за величиною економіка світу сповільнювалася перед початком жорстких заходів щодо надмірних запозичень 2020 року, які послідували за серією дефолтів за боргами десятків забудовників”, – йдеться в повідомленні. 

Зазначено, що 4 грудня забудовнику Evergrande було надано продовження по дефолту до кінця січня, щоб спробувати реструктурувати свої борги й уникнути ліквідації.

Повідомляється, що компанія, яка колись була найбільшим забудовником у Китаї, заборгувала понад 300 млрд дол., більша частина яких – особам, чия нерухомість так і не була побудована.

У Moody's заявили, що необхідність державного втручання для підтримки банків і місцевих органів влади створює "широкі ризики зниження фінансової, економічної та інституційної могутності Китаю". Зміна прогнозу також відображає зростаючі ризики, пов'язані зі структурним і стійким зниженням економічного зростання в середньостроковій перспективі.

Рейтингове агентство очікує, що економіка Китаю зростатиме на 4% на рік у 2024 і 2025 роках, що значно нижче за середній показник у 6-7% за 10 років до пандемії.

При цьому, агентство зберегло кредитний рейтинг Китаю на рівні А1, що означає, що Китай спокійно утримує свій рейтинг "інвестиційного рівня". Однак зниження прогнозу є ознакою того, що кредитний рейтинг може бути знижений у майбутньому.