Україна на СОР28 презентувала звіт про декарбонізацію та нацплан з енергетики

Share

Україна презентувала звіт про декарбонізацію енергосектору до 2050 року та попередню версію Національного плану з енергетики та клімату (НПЕК) на період 2025-2030 років.

Про це йшлося під час панельної дискусії “Ukraine’s path to Net Zero – 2030 and 2050 goals”, яка відбулася 5 грудня у рамках заходів Кліматичної конференції ООН СОР28, передає пресслужба Мінекономіки. 

“До 2030 року ми очікуємо, що 27% складатимуть відновлювані джерела енергії у кінцевому споживанні енергії, на 30% відбудеться скорочення викидів метану, і ми поступово відмовлятимемось від використання вугілля до 2035 року. Наразі ми ще обговорюємо інші амбітні цілі та будемо раді представити їх у першому проєкті НПЕК у грудні 2023 року – січні 2024 року”, – розповів про цілі та плани з розробки плану заступник міністра Олексій Соболев.

Своєю чергою, міністр енергетики Герман Галущенко представив звіт “Clean Energy Roadmap: From Reconstruction to Decarbonization in Ukraine”, де були представлені плани зі зменшення викидів до 2050 року. 

Зокрема, міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець поділився ключовими компонентами розвитку кліматичної політики в Україні.

“В основі зеленого відновлення України та досягнення Net Zero має бути кліматична політика, яка є невід’ємною складовою усіх політик та секторальних планів відбудови. Саме тому Міндовкілля сьогодні напрацьовує кліматичне законодавство, яке створить основу для кліматичного врядування”, – повідомив Стрілець.