Німеччина та ЄІБ нададуть Україні 20 млн євро гранту на підтримання енергетичного переходу

Share

Німеччина, ЄІБ та Україна оголосили про грант у розмірі 20 млн євро на програму “Renewable Energy Solution Programme” («Програма рішень для відновлюваної енергетики»). Вона покликана підвищити енергетичну незалежність українських місцевих громад.

Про це повідомляє пресслужба представництва ЄС в Україні. 

“Оголошений під час конференції COP28 грант надається в межах Міжнародної кліматичної ініціативи у Фонд IKI, який створений EIB Global у співпраці з урядом Німеччини для сприяння зеленим інвестиціям”, – йдеться в повідомленні. 

Зазначено, що за допомогою цього внеску уряд Німеччини має намір підтримати трансформацію енергетичних систем та «зелену» відбудову відповідно до цілей Паризької угоди та на шляху України до ЄС. 

«Як кліматично-орієнтований банк ЄС ми розглядаємо “Renewable Energy Solution Programme” як важливий крок для відновлення України. Ця ініціатива, яку підтримує уряд Німеччини, гарантує, що основні громадські будівлі будуть енергоефективними й оснащеними технологіями з відновлюваної енергетики, що сприятиме підвищенню стійкості та енергетичної безпеки України», – зазначив президент ЄІБ Вернер Хойєр.

У пресслужбі також нагадали, що у 2022 році Німеччина підтримала Україну в енергетичному секторі на суму понад 200 млн євро, а IKI наразі фінансує 16 проєктів в Україні із загальним затвердженим бюджетом 293 млн євро.