G7+ та Україна започаткували партнерство з чистої енергії

Share

На кліматичному саміті COP28 країни G7+ та Україна започаткували “Партнерство з чистої енергії” для підтримки сталого відновлення та реконструкції енергетичної системи України. 

Про це повідомляє уряд Великобританії. 

“У той час, як Росія продовжує свої атаки на енергетичну інфраструктуру, ми зобов’язуємося продовжувати підтримувати Україну значною екстреною допомогою, щоб допомогти відремонтувати та стабілізувати енергосистему та підготуватися до цієї зими”, – йдеться в повідомленні. 

В уряді нагадали, що понад 300 млн євро було виділено Фонду енергетичної підтримки України Енергетичного Співтовариства для відновлення та захисту критично пошкодженої енергетичної інфраструктури України. 

Також члени цієї групи підтримують надання та закупівлю щонайменше 65 автотрансформаторів високої напруги та 6 мобільних газотурбінних генераторів. 

“На конференції з відновлення України в Лондоні в червні 2023 року ця група взяла на себе зобов’язання розробити Партнерство з чистої енергії для підтримки сталого відновлення та реконструкції України.

На COP28 ми раді офіційно запустити нове, розширене Партнерство з чистої енергії на знак визнання нещодавнього прогресу України в ключових реформах в енергетичному секторі та значні інвестиції міжнародних партнерів у майбутнє України з чистої енергії”, – підкреслили в пресслужбі. 

Партнерство з чистої енергетики" буде форумом для обговорення, координації та обміну знаннями для підтримки у відновленні, реформуванні й залученні приватного сектору до переходу України до чистої енергетики.

Зазначено, що це Партнерство об’єднує уряд України, двосторонніх донорів, ключові міжнародні організації та фінансові установи, а також представників приватного сектору.