НБУ планує провести комплексну оцінку ефективності банківської системи

Share

Нацбанк вирішив додатково провести комплексну оцінку ефективності банківської системи – глибоке дослідження середовища і можливих напрямів розвитку.  

Про це повідомив голова регулятора Андрій Пишний після щомісячної зустрічі з керівниками 30 найбільших банків країни.

“Над дослідженням працюватиме команда Нацбанку, також плануємо залучати зовнішніх експертів. Загалом ця вправа дасть нам усім і НБУ і банкам не тільки більше важливої інформації про перспективи розвитку, а й підвищить рівень аналітичної експертизи НБУ, щодо якої ми маємо дуже великі амбіції. Результати оцінки обов’язково презентуємо”, – зазначив Пишний. 

За підсумками зустрічі Нацбанк та керівники найбльших фінустанов країни обговорили ще кілька питань стосовно стратегічного планування. Зокрема, вже незабаром НБУ буде готовий комунікувати з банками своє бачення Стратегії відновлення кредитування. Вона, поміж іншого, міститиме блок роботи з проблемними активами. 

“Ми налаштовані на широке обговорення цієї тематики, адже бачимо, що наразі є певне однобоке висвітлення”, – підкреслив Пишний. 

Окрім того, піднімалося питання функціонування системи корпоративного управління в банківській сфері.   

“Ми пройшли непростий, але необхідний етап побудови системи корпоративного управління в державних банках. Результати очевидні – реформа працює і система корпоративного управління держбанків розвивається органічно. Проте, бачимо, що є необхідність приділити достатню увагу з боку нагляду до систем корпоративного управління також і в приватних банках”, – зауважив голова НБУ. 

Також на зустрічі йшлося про подальше забезпечення безперебійної роботи банківської системи. 

“Нещодавно ми визначили для себе дорожню карту оновлення нормативної бази щодо безперебійної роботи банківської системи. Ми провели ретельну ревізію власних процесів, існуючої нормативно-правової бази й поступово оновимо її з урахуванням досвіду, отриманого в останні 2 роки”, – резюмував голова НБУ.