Україна приєдналася до декларації країн-учасниць COP28

Share

Україна приєдналася до декларації країн-учасниць конференції ООН зі зміни клімату COP28.

Про це повідомляє пресслужба Міненерго. 

Зазначено, що понад 20 країн підтримали декларацію COP28 про збільшення потужностей ядерної енергетики втричі до 2050 року, визнаючи ключову роль ядерної енергетики в досягненні  глобальних нульових викидів парникових газів. 

Зокрема, до країн-учасниць декларації приєдналися: США, Болгарія, Канада, Чехія, Фінляндія, Франція, Гана, Угорщина, Японія, Республіка Корея, Молдова, Монголія, Марокко, Нідерланди, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Швеція, Україна, ОАЕ та Велика Британія.

Міністр енергетики Герман Галущенко підкреслив, що ядерна енергетика може допомогти світу досягти кліматичних цілей до 2050 року і при цьому зберегти надійність та доступність постачання електроенергії, яка стоятиме  в центрі енергетичного переходу. 

• Ухваливши декларацію, країни-учасниці взяли на себе зобов’язання працювати разом для досягнення глобальної бажаної мети – потроїти потужності ядерної енергії з 2020 до 2050 року. 

• Також сторони зобов’язалися вжити внутрішніх заходів для забезпечення відповідальної експлуатації атомних електростанцій та відповідності найвищим стандартам безпеки, стійкості та нерозповсюдження, а також відповідального поводження з відпрацьованим ядерним паливом протягом тривалого періоду.

У декларації констатується, що нові ядерні технології не потребують великих площ для розміщення та разом з відновлюваними джерелами енергії сприяють декарбонізації не тільки енергетики, а й інших вуглецевоємних секторів економіки. 

• При цьому, сторони зобов’язалися мобілізувати інвестиції в атомну енергетику, зокрема за допомогою інноваційних механізмів фінансування та залучення міжнародних фінансових установ.