Аванс ЄС за Ukraine Facility на початок 2024 може скласти близько 7 млрд євро

Share

Євросоюз після затвердження в середині грудня або в січні програми Ukraine Facility для України обсягом 50 млрд євро на 2024-2027 роки й подальшого оперативного затвердження "Плану України" з умовами, які необхідно виконати для надання коштів, виділить аванс у розмірі близько 7 млрд євро для підтримки макрофінансової стабільності України.

Про це повідомив заступник міністра економіки Олексій Соболев, передає Інтерфакс-Україна

"Передбачено "front-loading": і реформ, і грошей, і передоплату на макрофінансову стабільність, – щось, мені здається, у розмірі 7 млрд євро", – підкреслив заступник міністра. 

Соболев зазначив, що в уряді не бачать ризику, що Ukraine Facility не буде затверджено.

"Там просто є технічні моменти, але те, що Європа готова, об'єднана, нас підтримує, і це точно відбудеться, це ми знаємо", – зауважив він.

При цьому Соболев пояснив, що після затвердження Ukraine Facility уряд представить "План України", після чого Єврокомісії знадобиться декілька тижнів, щоб його опрацювати. За його словами, з метою мінімізації цього терміну уряд сьогодні максимально погоджує проєкт цього плану з європейськими партнерами.

"Вони кажуть: чудовий план, затверджують графік платежів і поквартальний список індикаторів, які потрібно видати. І видають нам перший цей аванс у бюджет. Після чого кожного кварталу ми спеціальним чином звітуємо, вони це перевіряють 4-6 тижнів і додають гроші в бюджет відповідно до того, скільки реформи виконали", – описав подальше фінансування Соболев.

Як повідомлялося раніше, Україна розраховує на схвалення Європейським Союзом інструменту Ukraine Facility до кінця 2023 року.