ЄС погодив нові правила для інвестицій у водневу інфраструктуру

Share

27 листопада завершилися переговори щодо першого етапу нових правил ринку водню і газу в ЄС, які відкрили шлях для інвестицій у нову інфраструктуру з особливою приміткою для муніципальних підприємств Німеччини.

Про це повідомляє Euractiv.

Зазначено, що спочатку запропоновані в грудні 2021 року, правила встановлюють умови для інвестицій у водневу інфраструктуру, надаючи пріоритет "важким для скорочення" галузям, таким як сталеливарна та хімічна промисловість.

"Ця угода є великим досягненням, оскільки вона сприятиме розгортанню водневого сектору, що розвивається, переходу газового сектору на відновлювані джерела енергії, а також встановлює правила захисту прав споживачів та посилює безпеку постачання", – заявила міністр екології Іспанії Тереза Рібера, яка представляла 27 країн-членів ЄС на переговорах від імені головуючої в союзі Іспанії.

Тепер угода має бути схвалена парламентом і країнами ЄС, представленими в Раді, щоб стати законом, хоча це, як правило, просто проставлення печатки на документі. 

Офіційне схвалення очікується в березні 2024 року, незадовго до того, як парламент оголосить перерву перед червневими виборами до Європарламенту. 

В Euractiv нагадали, що газовий пакет складається з двох законів: директиви, що встановлює правила інвестування, та регламенту, що визначає структуру ринку. Переговори щодо останнього ще не завершені через розбіжності щодо цілей розвитку біогазу та спільних закупівель водню в ЄС.