Мінекономіки працює над пріоритетними цілями реформ держпідприємств на 2024 рік

Share

Міністерство економіки України активно працює над впровадженням системи корпоративного управління у суб’єктах господарювання державного сектору економіки за принципами й рекомендаціями Організації економічного співробітництва та розвитку. 

Про здобутки та плани у цьому напрямку розповів заступник міністра економіки Олексій Соболев, передає пресслужба міністерства

“Щоб підвищити ефективність управління державними підприємствами та створити сприятливі умови для залучення приватних інвестицій, ми запроваджуємо зрозумілу систему управління на основі принципів ОЕСР. І продовжуємо цю роботу навіть під час війни, не чекаючи її завершення”, – зазначив Соболев. 

Він додав, що один із необхідних елементів реформи – ухвалення законопроєкту 5593-д щодо вдосконалення корпоративного управління. Після прийняття закону, Уряд затвердить політику державної власності, яка окреслює цілі та пріоритети, згідно з якими держава володіє та управляє ДП. 

Також у 2024 році уряд визначить стратегію приватизації, яка дозволить зменшити портфель держмайна та залучити приватні інвестиції. Йдеться про затвердження переліку об'єктів, заборонених до приватизації та передачу всіх інших ДП до ФДМУ для приватизації або ліквідації.

Крім цього, серед важливих планів на 2024 рік – корпоратизація стратегічних підприємств через перетворення їх з ДП на АТ або ТОВ. І запровадження у них принципів корпоративного управління ОЕСР