Прийняті ВР законопроєкти створюють загрозу для агроекспорту – Американська торговельна палата в Україні

Share

Ухвалені Верховною Радою в першому читанні законопроєкти №10168-2 та №10169-2 про внесення змін до Податкового та Митного кодексів України в частині здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів, створюють реальні ризики для сумлінних експортерів, ставлячи їх у важкі та несприятливі умови.

Про це зазначено в заяві Американської торговельної палати в Україні.

Зокрема в заяві наголошується, що запропоновані ініціативи примушують експортерів з позитивною історією та відсутністю наміру порушення законодавства проходити дискреційні податкові та митні процедури.

Також, експортер не повинен відповідати за дисципліну своїх постачальників (виробників та/або продавців сільськогосподарської продукції).

“Наявність зареєстрованої належним чином податкової накладної є достатньою підставою для експортера для віднесення сплачених сум ПДВ до складу податкового кредиту згідно з чинними нормами податкового законодавства (п. 201.10 ПКУ)..”, – підкреслили в торговельній палаті. 

При цьому, введення експортного мита, як паралельного алгоритму регулювання експорту, який виглядає простішим та дешевшим в адмініструванні, створює значні ризики переходу переважної частини експортерів на цей алгоритм, що може значно знизити внутрішні закупівельні ціни й зашкодити сільгоспвиробникам.

Зазначені вище законопроєкти фактично обмежують відшкодування ПДВ шляхом встановлення прямої залежності між фактом отримання експортером валютної виручки та можливістю відшкодовувати ПДВ у звітному місяці.

“Компанії-члени Американської торговельної палати в Україні не підтримують прийняті законопроєкти №10168-2 та №10169-2 у їх поточній редакції та наголошують на необхідності їх суттєвого доопрацювання з урахуванням пропозицій та коментарів експертів Палати”, – резюмували в пресслужбі. 

Як повідомлялося раніше, 21 листопада ВР схвалила у першому читанні два законопроєкти про боротьбу з "чорним" експортом зерна та неповерненням валютної виручки.